woensdag 21/08: Deinze (Nevele)

In 2019 gaat onze vijfdaagse wedstrijd van start in Deinze, in deelgemeente Nevele. Ongetwijfeld weet de wielerliefhebber dat de roots van de Planckaert-dynastie op Kerrebroek liggen, waar moeder Gusta haar kroost groot bracht. In Nevele en omstreken bloeide het wielrennen dan ook als nergens anders, maar ook daar heeft de tand des tijds heel wat organisatoren doen afhaken. Enkel Niet Versagen gaat er nog mee door en heeft zijn  wagonnetje aan de RVOV-trein vastgehaakt. En dat zij van aanpakken weten bewijzen hun andere feestelijkheden zoals de jaarlijkse Sinksenstoet, Hapje Tapje en sinds kort ook hun Kerstmarkt. En wie Nevele zegt, kan ook niet voorbij aan de gezusters Loveling en Cyriel Buysse met zijn gekende toneelstuk ‘Het gezin Van Paemel’.

Donderdag 22/08: Aalter (Ursel)

Ursel fusioneerde in 1977 met Knesselare en hield zodoende op om als zelfstandige gemeente te bestaan. Toen reeds was het ‘kleine’ Ursel groter dan de gemeente waarmee het samenging en van wie het sindsdien willens nillens de naam moest dragen. Vanaf 2019 maakt Ursel nu deel uit van de fusie met Aalter en is daar -de gelijknamige kern niet te na gesproken- nog steeds “het grootste kleintje”.
De tijdrit van dag twee gaat door op het voormalige Navo-vliegveld, gelegen in het Drongengoedbos nabij de zeer gekende gelijknamige hoeve. De inrichter is er KVC Meetjesland, die er ook nog het provinciaal kampioenschap tijdrijden bij neemt. Bekendste Urselnaar is Pierlala, een Vlaams folkloristisch figuur, vooral bekend uit het gelijknamige Nederlandstalige volksliedje. Het is een schelmenfiguur die graag feest en streken uithaalt met de mensen. Naast de mooie bossen die uitnodigen tot ongestoord wandelen en zich uitstrekken over bijna geheel de fusiegemeente, is o.a. het Kasteel van Poeke een toeristische attractie, ook vaak gebruikt als decor in tal van series op de Vlaamse televisie.

Vrijdag 23/08: Kruisem

Net als vorig jaar zijn we op vrijdag te gast nabij De Zandvlooi. Dit oorspronkelijk café is nog steeds geen Hof van Cleve (dat ligt verderop) maar wel een volkse zaak waar aan zeer democratische prijzen kan worden verpoosd, of je nu te voet, met de fiets of te paard bent. De uitkijktoren op het hoogste punt van het parcours nodigt uit voor een adembenemend zicht over het Leiedal met zijn historische hoeves en prachtige kastelen.
Eiergemeente Kruishoutem telt op zijn eentje meer inwoners dan alle andere deelgemeenten van Kruisem samen.
De mannen van het dynamische Sportcomité staan ook nu weer garant voor een prima organisatie en het is nu al uitkijken wie de opvolger wordt van de winnaar van vorig jaar, Maxime De Poorter.

Zaterdag 24/08: Beveren (Haasdonk)

De laatste jaren heeft onze wedstrijd een dusdanige erkenning en uitstraling verkregen dat steeds meer en meer organisatoren blijvend inrichten: de Wielervrienden Haasdonk hadden dit al een tijdje door en zijn er nu al bij vanaf de eerste editie. Ze zijn er best trots op en dat mag ook! In haar huidige vorm ontstond de gemeente bij de gemeentelijke herindeling van 1977. Naar oppervlakte is het de op twee na grootste van Vlaanderen, na Antwerpen en Gent. Op het grondgebied van Beveren ligt de Waaslandhaven, het deel van de haven van Antwerpen op de linkeroever. Hoewel de Antwerpse havenbazen zo veel mogelijk winst richting Antwerpen proberen te laten vloeien, zorgen de bedrijven in deze havenzone, alsook de kerncentrale in Doel voor veel inkomsten zodat de gemeente lagere gemeentebelastingen kan heffen. Zo blijven er nog centen over om de plaatselijke wielerorganisatoren de nodige subsidies te garanderen zodat hun investeringen in de jeugd blijvend mogelijk zijn.

Zondag 25/08: Sint-Lievens-Houtem (Bavegem)

Twee jaar tereke zijn we in Bavegem gestart, dit jaar houden we er onze finalerit. De mensen van WSC Bavegem -die ondertussen de titel ‘Koninklijk’ mogen dragen- willen op deze manier de al te vroeg overleden Houtemnaar Serge Baguet blijvend eren. Op een hertekend parcours zit elke passage het nijdige klimmetje van ’t Rot en de Balei, naar de finish toe komen we voorbij De Spooklinde, geklasseerd en in de streek bekend als ontmoetingsplaats van heksen. Ook Kludde (of Kledden), een weerwolf zou er vaak zijn schuilplaats hebben gehad, vanwaar hij de bewoners schrik aanjoeg. We laten het voor wat het is en concentreren ons op de koers: ‘Houtem’ blinkt daarin uit en samen met Herzele en Zottegem halen ze de komende jaren een pak BK’s naar de streek. Dat wij daar met onze U23-koers mogen ‘tussen’ rijden, maakt ons toch wel een beetje fier!