Klik op de datum om meer te lezen over de gaststeden.

woensdag 11/08: Deinze (Nevele)

In 2021 gaat onze vijfdaagse wedstrijd opnieuw van start in Deinze, in deelgemeente Nevele. Ongetwijfeld weet de wielerliefhebber dat de roots van de Planckaert-dynastie op Kerrebroek liggen, waar moeder Gusta haar kroost groot bracht. In Nevele en omstreken bloeide het wielrennen dan ook als nergens anders, maar ook daar heeft de tand des tijds heel wat organisatoren doen afhaken. Enkel Niet Versagen gaat er nog mee door en heeft zijn  wagonnetje aan de RVOV-trein vastgehaakt. En dat zij van aanpakken weten bewijzen hun andere feestelijkheden zoals de jaarlijkse Sinksenstoet, Hapje Tapje en sinds kort ook hun Kerstmarkt. En wie Nevele zegt, kan ook niet voorbij aan de gezusters Loveling en Cyriel Buysse met zijn gekende toneelstuk ‘Het gezin Van Paemel’.

meer info (klik logo):

Donderdag 12/08: Gent (Drongen)

Voor de tweede keer in de geschiedenis van de Ronde van Oost-Vlaanderen is de Arteveldestad gastheer: de eerste editie kende zijn finale in deelgemeente Zwijnaarde. De betreurde Daan Myhngheer werd er als eindwinnaar gehuldigd. Dit jaar is Feestkomiteit Drongen mee de drijvende kracht.

Gent is dé fietsstad van Vlaanderen met tal van verwezenlijkingen op gebied van infrastructuur en activiteiten. Na eerder de jarenlange passage en aankomst van de Ronde van Vlaanderen, is Gent momenteel de startplaats van het Belgisch wielerseizoen met de Omloop Het Nieuwsblad. En de zesdaagse in ‘t Kuipke als het absolute hoogtepunt van het Gentse wielergebeuren mogen we zeker niet vergeten.

Drongen heeft dan weer een rijke wielergeschiedenis met Jules Van Holsbeke als Belgisch kampioen bij de nieuwelingen in de vroege jaren ’50, René Van Meenen als enige “Gentse” winnaar van de toenmalige Gent-Gent ofte de “Omloop het Volk” en ontegensprekelijk Walter Godefroot die twee keer Belgisch Kampioen bij de profs werd, evenveel keer de Ronde van Vlaanderen op zijn palmares schreef, 10 ritten in de Tour de France won én brons behaalde op de wegrit van de Olympische Spelen 1964 in Tokio. In het klassieke werk klopte hij de grote Eddy Merckx vrijwel altijd als het om een rechtstreeks duel ging. Op dit ogenblik draagt Tiesj Benoot de Drongense wielereer tot ver over de Gentse stadsgrenzen uit.

Wat zijn we trots om dit jaar de vervanger van de traditionele Jaarmarktprijs te mogen zijn!

meer info (klik logo):

Vrijdag 13/08: Ninove (Pollare)

In Gent start de Omloop Het Nieuwsblad, in het hart van Ninove ligt de aankomst ervan. Deze stad aan de Dender met zowat 40 000 inwoners -verdeeld over 12 deelgemeenten- gaat er prat op om een waaier van gerenommeerde wielermanifestaties op poten te zetten met zijn talrijke wielerclubs en mag met zijn aanwezigheid in ook nog tal van andere sporten meer dan zijn voet plaatsen naast “de buur van de Muur”.

Met de Sint-Kristoffelvrienden uit Pollare zijn wij al een aantal jaren op pad en deze keer hebben zij zichzelf ingepast in de AVS TOUR U23. Het wordt ongetwijfeld een mooi gebeuren op de flanken van Pollareberg die twaalf keer dient beklommen te worden vanuit het dorpscentrum. De renners bepalen uiteraard hoe een koers verloopt, maar de vrijdagrit zou wel eens een bepalende factor kunnen zijn in de eindafrekening.

meer info (klik logo):

Zaterdag 14/08: Beveren (Haasdonk)

De laatste jaren heeft onze wedstrijd een dusdanige erkenning en uitstraling verkregen dat steeds meer en meer organisatoren blijvend inrichten: de Wielervrienden Haasdonk hadden dit al een tijdje door en zijn er nu al bij vanaf de eerste editie. Ze zijn er best trots op en dat mag ook! In haar huidige vorm ontstond de gemeente bij de gemeentelijke herindeling van 1977. Naar oppervlakte is het de op twee na grootste van Vlaanderen, na Antwerpen en Gent. Op het grondgebied van Beveren ligt de Waaslandhaven, het deel van de haven van Antwerpen op de linkeroever. Hoewel de Antwerpse havenbazen zo veel mogelijk winst richting Antwerpen proberen te laten vloeien, zorgen de bedrijven in deze havenzone, alsook de kerncentrale in Doel voor veel inkomsten zodat de gemeente lagere gemeentebelastingen kan heffen. Zo blijven er nog centen over om de plaatselijke wielerorganisatoren de nodige subsidies te garanderen zodat hun investeringen in de jeugd blijvend mogelijk zijn.

meer info (klik logo):

Zondag 15/08: Maldegem (Kleit)

De finale wordt verreden in Maldegem-Kleit. De Kleitenaren wonen in het meest landelijke gedeelte van het min of meer verstedelijkte Maldegem, zo gegroeid aan het knooppunt van de drukke autowegen N49 en N44.

De Maldegemse Jonge Krachten waren er als de kippen bij om mee de afsluiter van deze rittenwedstrijd op de rails te zetten, toen bleek dat een tijdrit op het vliegveld van het nabije Ursel niet mogelijk zou zijn vanwege de organisatie van -het ondertussen toch afgelaste- Wings en Wheels. Met telkens de Kampel -“de Poggio van het Meetjesland”- voor de wielen en twee stukken vals plat per ronde, zullen de resterende deelnemers wellicht raar opkijken in het vlakke Vlaamse land, zeker als er een beetje wind staat.

Maldegem reikte al meermaals de vzw RVOV de organiserende hand, we hopen dan ook op een spannend einde van deze editie van de AVS TOUR U23: Kleit verdient het!

meer info (klik logo):